Protivprovalni i protivprepadni alarmni sistemi

Protivprovalni protivprepadni alarmni sistemi
Protivprovalni protivprepadni alarmni sistemi

Protivpovali alarmni sistem ima za cilj da poboljša kvalitet života, kao i da štiti i zaštiti ljude i sredstva u zatvorenom i otvorenom prostoru. Pokušaj provale treba prvenstveno osujetiti, a ako u tome nismo uspeli onda je treba otkriti u najranijoj fazi.

Četiri stepena zaštite za naprednu bezbednost.
Četvorostepena protivprovalna zaštita se primenjuje u aplikacijama koje zahtevaju beskompromisnu zaštitu od provale uz vrhunsku detekciju i otkrivanje neželjenih posetilaca već u najranijoj fazi. Kako bi se postigla najbolja pouzdanost i izbegli lažni alarmi sve komponente koje se koriste integrišu najnaprednija dostignuća sa područja optike i digitalne elektronike.

Zona A – zaštita perimetra (okolna spoljna zaštita)
U zoni perimetra štićenog objekta detekcija treba da bude najranija. Ta je zona ujedno i najzahtevnija zbog izloženosti atmosferskim uticajima, a prostori na kojima je potrebno detektovati pokušaj provale često se mere i u stotinama metara.

Zona B – zaštita neposredne okoline objekta
Kako bi se povećala efektivnost sistema zaštite preporučujemo ne samo zaštitu unutrašnjosti objekta pasivnim IR detektorima, nego i primenu naprednih pasivnih IR detektora za spoljnu upotrebu u neposrednoj okolini objekta.

Zona C – spoljna zaštita pregrada
Posebna grupa spoljnih detektora su detektori namenjeni zaštiti otvora i prolaza na štićenom objektu koji predstavljaju potencijalna mesta ulaska u objekat. Nakon što je posetilac detektovan u zoni A, u zoni B ga treba odvratiti od namere da počini provalu.

Zona D – unutrašnja zaštita
Ova zona obuhvata sav unutrašnji prostor štićenog objekta i najčešće se štiti PIR (PIR – pasivni infracrveni) detektorima. Važno je izabrati kvalitetan PIR detektor koji razlikuje ljudske aktivnosti od kretanja kućnih ljubimaca ili različitih emisija u prostoru.